+381(11) 3390 614

Epilacija laserom

Epilacija laserom je tretman koji je i više nego popularan, a trend njegove upotrebe i rasprostranjenost, svakodnevno beleži rast. Trajni rezultati i bezbolnost definitivno doprinose tome.
epilacija

Epilacija laserom

Relativno nov tretman laserskog uklanjanja dlaka je više nego popularan, a trend njegove upotrebe beleži krivulju koja stremi ka vrhu svakim danom sve više i više. Kako je uopšte nastala epilacija i kako se razvijao sam tretman laserom, pojasnićemo detaljno u tekstu koji sledi. Ali prvo da krenemo od samih početaka…

Epilacija je stara koliko i čovečanstvo

Kako smo već rekli, sam pojam epilacije postoji otprilike koliko i čovečanstvo, samo su se uređaji, tj. prvobitno oruđa menjala kako su se civilazicije i razvijale. Tako smo kroz istorijske dokumentarce, knjige i ostale izvore gledali sveštena lica kojima je bilo zabranjeno da imaju kosu, bradu i brkove ali i prelepe žene Starog Egipta koje su i tada kao osnovni standard lepote negovale tela bez suvišnih dlaka.

Kako se epilacija obavljala pre nastanka savremenih uređaja za epilaciju

Već pomenuti Stari Egipat, poznajemo po izvanrednoj kulturi i negovanju estetike tela koju su mumificiranjem čuvali čak i posle smrti. Žene iz tog perioda dovijale su na razne načine dajući svoj doprinos estetici, pa tako i prvi zvanični ruževi za usne potiču baš iz ovog perioda. Sastav različitih kozmetičkih proizvoda tog vremena bili su uistinu čudni, ali obzirom na resurse kojima su raspolagali, drugačije opcije nije ni bilo. Bube, zemlja, olovo i različite materije služile su kao komponente jedne olovke za oči.

Tako je i sa epilacijom, ostali su dokazi u vidu recepata za prve depilacijske kreme ali i postojanje neke vrste današnjih brijača i pinceta. Što znači da su i tada imali svesnost o efikasnosti uklanjanja dlaka iz korena ali i lepoti glatke kože.

Epilacija je napredovala vremenom i došla do vrhunca baš danas

Ako zamislimo da je neko tada prosečnoj egipatskoj ženi rekao da će postojati električni uređaj za brijanje, odnosno mašinica, verujemo da bi sa strahom i pomislima na bol u samom nepoznavanju funkcionisanja iste, odbila tretman čak i da ga je neko tada ponudio na korišćenje.

Otprilike tako je epilacija napredovala i u bližoj istoriji. Sve inovacije su bile manje više sa rezervom prihvaćene, ali uglavnom dugo izbegavane zbog neinformisanosti i nepoverenja. I to je normalno. Postoje ljudi kojima je još uvek pominjenje laserske epilacije, jednako pominanju mašinice egipatskoj ženi.

laserska epilacija

Epilacija laserom je najnovija tehnologija

Dok je uklanjanje dlaka u ovom ili onom obliku postojalo od samog postanka ljudi, pokušaji laserskog uklanjanja dlaka počeli su šezdesetih godina prošlog veka, ubrzo nakon pronalaska prvog lasera. Današnja laserska epilacija je uglavnom bezbolno, superefikasno i  trajno rešenje, iako u svojim počecima nije bila baš tako blaga i efikasna.

Osamdesetih godina, punih 20 nakon prvog, naučnici su konačno razvili laser koji je efikasan u preciznom uklanjanju folikula dlake bez nanošenja bola, dejstava na okolnu regiju ili bilo kakvih neželjenih efekata. Zvanično je medicinski laser za epilaciju odobren od strane Svetske zdravstvene organizacije 1997. godine. Ako pogledamo da je on u upotrebi  25 godina i da je za tu četvrtinu veka samo unapređivan, odnosno ništa efikasnije nije smišljeno, onda je jasno da je to vrhunac koji je čovečanstvo moglo pružiti u oblasti estetike i proceduri koja podrazumeva uklanjanje dlaka sa tela i lica.

Epilacija laserom je tretman koji se obavlja najsavremenijim uređajem

Današnje klinike za lasersku epilaciju nude potpuno bezbolne, trajne tretmane laserskog uklanjanja dlaka. Iako postoje čak i proizvodi za lasersko uklanjanje dlaka za kućnu upotrebu i verzije lasera za kozmetičke salone, njih nikako ne treba povezivati sa pravim medicinskim laserom, kao i rizikovati njihovu upotrebu sa nekvalifikovanim i nestručnim rukovanjem.

Da li je epilacija laserom bezbedna

Na pitanje da li je epilacija laserom bezbedna postoji samo jedan odgovor – Ukoliko je izvodi lice koje je obučeno i to sa uređajem koji je savremen, namenjen baš tome i nije amaterski ili neservisiran, onda brige oko bezbednosti zaista nema. U svakom slučaju koji je suprotan ovde opisanim, trebalo bi da razmislite o potencijalnim neželjenim efektima koji nisu samo estetski, već  mogu postati i zdravstveni problem.

Laserski tretmani epilacije koje izvode dermatolozi ili drugi kvalifikovani i obučeni stručnjaci, funkcionišu tako što zaustavljaju folikule da stvaraju nove dlake, uz pomoć lasera koji je prilagođen vašem tipu kose i kože. Postupak koji izvodi stručnjak uz profesionalni laser nije povezan ni sa kakvim dugoročnim ili trenutnim neželjenim efektima. Sve druge tvrdnje ili loša iskustva sa epilacijom laserom, povezana su isključivo sa nekvalifikovanom radnom snagom i laserom koji nije kvalitetan.  Stoga ako čujete da je neko u procesu epilacije laserom iskusio neke loše stvari, znaćete sigurno i gde je istu obavio.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x