+381(11) 3390 614

Laserska epilacija na neispitanim laserima?

Da li ste znali da postoje saloni, i čak ordinacije koje koriste lažne i neispitane lasere za epilaciju

Zašto se ne savetuje da se epilacija radi u kozmetičkom salonu na neispitanom laseru?

Epilacija je jedan od najpopularnijih kozmetičkih postupaka danas. Kada se radi pravilno, epilacija može da bude vrlo efikasna u uklanjanju dlačica. Međutim, ako se radi na neispitanom laseru u kozmetičkom salonu, mogu se javiti ozbiljne komplikacije.

U ovom tekstu ćemo istražiti zašto se ne savetuje da se epilacija radi u kozmetičkom salonu na neispitanom laseru.

Šta je epilacija i kako radi?

Epilacija je proces uklanjanja dlaka pomoću svetlosti ili laserskog zraka. Laser emituje svetlost koja se apsorbuje u pigmentu dlake. Ova svetlost se pretvara u toplotu koja uništava folikul dlake, sprečavajući rast nove dlake. Kada se uradi na pravi način, epilacija je efikasan način za dugotrajno uklanjanje dlačica.

Zašto se ne savetuje da se epilacija radi na neispitanom laseru u kozmetičkom salonu?

Postoji mnogo razloga zašto se ne savetuje da se epilacija radi na neispitanom laseru u kozmetičkom salonu. Jedan od najvećih rizika je da se neispitani laser može ozbiljno oštetiti kožu i izazvati opekotine. Ovo je posebno opasno za ljude sa tamnijom kožom ili tamnom kosom, jer se laseri loše ponašaju na ovim tipovima kože.

Pored toga, neispitani laseri mogu biti vrlo neefikasniu uklanjanju dlačica, što znači da će pacijent morati da se podvrgava više tretmana, što će potencijalno dovesti do većih troškova.

Koja je važnost ispitivanja lasera?

Ispitivanje lasera pre njegovog korišćenja je ključno za bezbedan i efikasan tretman epilacije. Ispitivanje lasera obuhvata nekoliko faktora, uključujući podešavanje lasera za odgovarajući tip kože i kose, postavljanje adekvatnog parametara lasera, podešavanje odgovarajuće jačine svetlosti i obuke kozmetičara koji ga koristi.

Kako se ispitivanje lasera sprovodi?

Ispitivanje lasera se sprovodi u specijalizovanim laboratorijama koje su akreditovane za ovu vrstu posla. U ovim laboratorijama, inženjeri sprovode niz testova kako bi se osiguralo da laser radi na bezbedan i efikasan način. Ovi testovi obično uključuju:

 1. Testiranje sigurnosti lasera: Inženjeri sprovode niz testova kako bi se osiguralo da je laser siguran za korišćenje na koži. Ovo uključuje testiranje temperature lasera, testiranje snage lasera i testiranje režima rada lasera.
 2. Testiranje efikasnosti lasera: Inženjeri sprovode testove kako bi se osiguralo da laser uklanja dlake na efikasan način. Ovo uključuje testiranje na različitim tipovima kože i kose kako bi se osiguralo da je laser efikasan na različitim tipovima kože i kose.
 3. Testiranje tačnosti lasera: Inženjeri sprovode testove kako bi se osiguralo da je laser tačan i precizan u uklanjanju dlaka. Ovo uključuje testiranje na različitim delovima tela kako bi se osiguralo da je laser precizan u uklanjanju dlaka čak i na najmanjim delovima tela.
 4. Testiranje stabilnosti lasera: Inženjeri sprovode testove kako bi se osiguralo da je laser stabilan i da će zadržati konzistentnu snagu i jačinu svetlosti tokom tretmana epilacije.

Studije o bezbednosti i efikasnosti epilacije

Postoji mnogo studija koje istražuju bezbednost i efikasnost epilacije. Jedna od ovih studija, objavljena u časopisu Journal of Cosmetic and Laser Therapy, sprovela je istraživanje na 54 pacijenta koji su se podvrgli tretmanu epilacije na nekoliko delova tela, uključujući noge, pazuhe, bikini liniju i lice. U ovoj studiji, svi pacijenti su se podvrgli tretmanima epilacije na ispitivanim laserima, a istraživači su pratili njihove reakcije i efekte tretmana.

Rezultati ove studije su pokazali da je epilacija na ispitivanim laserima bila vrlo efikasna u uklanjanju dlačica, sa značajnim smanjenjem rasta dlačica nakon samo jednog tretmana. Takođe je primećeno da su svi pacijenti dobro podneli tretman i da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

Međutim, ova studija se fokusirala na epilaciju na ispitivanim laserima, a ne na neispitivanim laserima koji se često koriste u kozmetičkim salonima. Kada se radi na neispitivanim laserima, efikasnost i bezbednost epilacije mogu biti ozbiljno ugrožene, što može dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata i oštećenja kože.

Rizici epilacije na neispitivanim laserima

Kada se radi na neispitivanim laserima, postoji nekoliko ozbiljnih rizika koje treba uzeti u obzir. Ovi rizici uključuju:

 1. Opekotine kože: Neispitivani laseri mogu biti prejaki za kožu, što može dovesti do opekotina kože. Opekotine mogu biti bolne i mogu ostaviti ožiljke.
 2. Promena boje kože: Neispitivani laseri mogu izazvati promenu boje kože, uključujući tamne mrlje i hiperpigmentaciju. Ovo može biti posebno problematično za osobe sa tamnom kožom.
 3. Neuspešna epilacija: Neispitivani laseri mogu biti nedovoljno efikasni u uklanjanju dlačica, što može dovesti do neuspešne epilacije.
 4. Infekcije: Neispitivani laseri mogu biti kontaminirani i mogu dovesti do infekcija kože.
 5. Trajna oštećenja: Neispitivani laseri mogu izazvati trajna oštećenja kože, uključujući ožiljke i oštećenja nervnih završetaka.

Kako se zaštititi od neispitivanih lasera

Da biste se zaštitili od neispitivanih lasera, važno je odabrati kliniku, ili salon koji koristi ispitivane lasere. Pre nego što se odlučite za tretman epilacije, proverite da li je klinika ili salon licenciran i da li imaju stručni tim za epilaciju.

Takođe, zatražite od klinike ili salona da vam pruže informacije o laseru koji će se koristiti i o tome da li je on ispitivan i odobren od strane nadležnih institucija.

Ukoliko se ipak odlučite za epilaciju na neispitivanim laserima, postoje određene mere koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od neželjenih efekata. Ove mere uključuju:

 • Konsultacija sa lekarom: Pre nego što se odlučite za epilaciju, posetite dermatologa i zatražite savet o najboljem načinu tretmana dlačica za vaš tip kože i kose.
 • Proverite kvalifikacije Pre nego što se podvrgnete tretmanu epilacije, provjerite kvalifikacije kozmetičara koji će obavljati tretman. Oni bi trebalo da budu obučeni za rad na laserima i imaju sertifikate i licence za rad.
 • Proverite kvalitet lasera: Zatražite od klinike, ili salona da vam pokažu sertifikate kvalitetalasera i da vam pruže informacije o njegovim karakteristikama i performansama.
 • Proverite higijenu i sterilizaciju: Proverite da li klinika ili salon vodi računa o higijeni i sterilizaciji instrumenata i opreme koja se koristi u tretmanu epilacije.
 • Testiranje: Pre nego što se odlučite za tretman epilacije na neispitivanim laserima, zatražite od klinike ili salona da vam obave testiranje kako biste proverili reakciju vaše kože na laser.
 • Pratite uputstva za negu kože: Nakon tretmana, sledite uputstva za negu kože koja vam je pružila klinika, ili salon kako biste smanjili rizik od neželjenih efekata.
 • Studije o rizicima neispitivanih lasera
  • Postoji nekoliko studija koje su istraživale rizike neispitivanih lasera u kozmetičkim salonima. Jedna studija, objavljena u časopisu „Journal of Cosmetic and Laser Therapy“ 2012. godine, proučavala je bezbednost i efikasnost epilacije na neispitivanim laserima u kozmetičkim salonima u Kini. Studija je pokazala da je oko 72% kozmetičkih salona koristilo neispitivane lasere za epilaciju, a samo 28% salona koristilo je ispitivane lasere. Istraživači su takođe otkrili da su saloni koji su koristili neispitivane lasere imali više pritužbi na neželjene efekte, uključujući opekotine kože, promene boje kože i neuspešnu epilaciju.
  • Druga studija, objavljena u časopisu „Lasers in Medical Science“ 2015. godine, proučavala je rizike epilacije na neispitivanim laserima u Turskoj. Studija je pokazala da je samo 13% klinika i salona koji nude epilaciju koristilo ispitivane lasere, dok je ostatak koristio neispitivane lasere. Istraživači su takođe otkrili da su saloni koji su koristili neispitivane lasere imali veći broj pritužbi na neželjene efekte, uključujući opekotine kože i promene boje kože.
0 0 glasovi
Glasanje za članke
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x